Tannhelse er viktig for å opprettholde god helse og livskvalitet. Dårlig tannhelse kan ha store konsekvenser for både økonomi og generell helse. Derfor viktig å ta godt vare på tennene sine. En tannforsikring kan være et godt alternativ.
Tannbehandling hos tannlege eller tannpleier er ikke billig. Prisen på tannbehandling er høy og utgifter til tannlege kan fort vokse seg større enn budsjettet tillater. Det er her tannforsikring kommer inn bildet. De beste tannforsikringene hjelper deg å ta vare på tennene dine samtidig som du sparer penger.
Tannforsikring er en forsikring som dekker hele eller deler av kostnaden ved tannbehandling. Forsikringen kan inkludere alt fra enkel kontroll og rens til mer omfattende tannbehandling, som rotfyllinger og tannimplantater. Forsikringsselskapene har forskjellige løsninger for tannforsikring, det er derfor viktig å velge en forsikring som passer for dine individuelle behov og økonomiske situasjon.
I denne artikkelen vil vi se nærmere på hva tannforsikring er, hva den dekker, og hvordan man velger den beste tannforsikringen.
Hva er tannforsikring?
Tannforsikring er en forsikring som dekker kostnadene ved tannbehandling og erstatning ved skade på tennene. Det finnes ulike typer tannforsikringer, og de fleste forsikringsselskaper tilbyr flere alternativer som passer ulike behov. Tannforsikring kan være et enkeltstående forsikringsprodukt eller inkludert i en større helseforsikring. Hva som dekkes av tannbehandling kan variere mye fra selskap til selskap.
Tannforsikring kan være en god investering for de som ønsker å sikre seg mot uforutsette utgifter til tannbehandling. Selv om duhar gode tannvaner og tar godt vare på tennene din kan det likevel oppstå behov for tannbehandling. Dette kan fort bli kostbart.
Hva dekker tannforsikring?
Hva tannforsikringen dekker vil variere avhengig av forsikringsselskapet og den valgte forsikringspakken. Generelt vil en god tannforsikring dekke hele eller deler av kostnadene ved:
- Nødvendige undersøkelser hos tannlege
- Rens og fjerning av tannsten
- Rotfyllinger
- Trekking av tenner
- Tannkroner og broer
- Tannimplantater og tannregulering.
Enkelte forsikringer vil også dekke kostnadene ved behandling av tannkjøttbetennelse og enkelte kirurgiske inngrep. Det er imidlertid viktig å være oppmerksom på at det ofte er et maksimalt beløp som forsikringen dekker per år (dekningsgrad). Enkelte behandlinger kan også ha en egenandel eller det kan være en betingelse at du selv dekker årlige kontroller hos tannlege for å få dekket andre behandlinger.
Hvordan velge den beste tannforsikringen?
Når man skal velge tannforsikring er det flere faktorer som bør vurderes. Det er viktig å finne en forsikring som passer ens individuelle behov og som gir tilstrekkelig dekning.
Vurder dekningsgraden i forhold til pris på forsikring
En av de viktigste faktorene å vurdere når man velger tannforsikring er dekningsgraden. Dekningsgrad handler om hvor mye av kostnadene ved tannbehandling som dekkes av forsikringen. Vanligvis oppgis et årlig maksbeløp. Det viktig å være klar over at forsikringspremien vil være høyere jo høyere dekningsgraden er.
Noen tannforsikringer kan også ha begrensninger på hva som dekkes. For eksempel er det vanlig å ekskludere kosmetiske behandlinger. Det er derfor viktig å sette seg grundig inn i hva som dekkes av forsikringen slik at du ikke blir overrasket av utgifter som ikke dekkes eller at prisen på behandlingene overstiger dekningsgraden
Vurder forsikringsselskapet
For å finne den beste tannforsikringen er det viktig å vurdere forsikringsselskapet. Det finnes mange forsikringsselskaper som tilbyr tannforsikring og det kan være lurt å sjekke hvilke selskaper som har et godt rykte og kunder med gode erfaringer. Det finnes mange sider på nett for sammenligning av ulike forsikringer. Disse sidene inneholder også ofte omtaler og vurderinger fra kunder.
Det kan være lurt å sjekke om forsikringsselskapet har god kundeservice som er lett tilgjengelige hvis det skulle oppstå spørsmål eller problemer. Still gjerne spørsmål til kundeservice før du kjøper forsikring og vurder måten du blir møtt på. Dette kan gi deg en indikator på hvordan forsikringsselskapet forholder seg til sine kunder.
Det kan også være lurt å sjekke om forsikringsselskapet har tydelig og forståelig informasjon om forsikringen på sine nettsider. For eksempel om de forsøker å fremheve salgsrettet informasjon, mens viktige informasjon om vilkår som må oppfylles for å få dekket behandling havner i bakgrunnen.
Vurder egenandelen
En annen faktor å vurdere når du velger tannforsikring er egenandelen. Egenandelen er den delen av kostnadene til tannbehandling som du selv må betale. Høyere egenandel betyr lavere forsikringspremie, men det kan også føre til høyere utgifter når du har behov for å bruke forsikringen.
Det er derfor viktig å finne en balanse mellom en overkommelig egenandel og en forsikringspremie som er rimelig og gir tilstrekkelig dekning.
Forskjellige typer tannforsikring
Som nevnt tidligere finnes det en rekke forskjellige tannforsikringer og velge mellom. Det finnes pakkeløsninger og forsikringsproduktet kan være rettet mot både bedrifter og privatpersoner. Det er viktig å velge en forsikring som passer for dine individuelle behov. Her er noen av de vanligste løsningene:
Enkeltstående tannforsikring
En enkeltstående tannforsikring er en forsikring som kun dekker tannbehandling. Dette kan være en god løsning for de som ikke har behov for mer omfattende helseforsikring, men kun ønsker å sikre seg mot uforutsette utgifter til tannbehandling.
Tannforsikring inkludert i en større helseforsikring
Mange helseforsikringer inkluderer også tannforsikring som en del av en pakkeløsning. Dette kan være en god løsning for de som ønsker å ha en samlet forsikring for både tann- og helsetjenester.
Abonnement hos tannlegen
Noen forsikringsselskaper og tannklinikker tilbyr også abonnementsløsninger på tannbehandling. Dette kan være en mer fleksibel løsning for de som ønsker å betale per måned og kun betale for dekning av tannbehandling i en kortere periode.
Begrensinger ved tannforsikring
Når du vurderer å kjøpe tannhelseforsikring er kanskje det aller viktigste å undersøke hvilke behandlinger som er inkludert i forsikringen og hvilke som ikke dekkes. Vanligvis dekker tannhelseforsikringene rutinemessige tannlegebesøk, tannrengjøring, fyllinger, rotbehandlinger og trekking av tenner. Imidlertid kan det være enkelte behandlinger som ikke er inkludert i forsikringen. For eksempel tannregulering, kjeveortopedi eller kosmetiske tannbehandlinger.
En annen faktor som kan påvirke valget av tannhelseforsikring er tilgangen til tannleger. Mange forsikringsselskaper har sitt eget nettverk av tannleger som du må bruke for å få dekning. Dette kan være gunstig hvis nettverket inneholder tannleger som holder til i nærheten av der du bor, eller som du allerede bruker. Det kan også være en ulempe hvis nettverket ikke inkluderer tannleger som du føler deg komfortabel med eller som ikke tilbyr spesialistbehandlinger du trenger.
Behov for tannforsikring?
En annen ting å vurdere er hvor mye du faktisk bruker på tannhelsetjenester. Hvis du har god tannhelse og bare har behov for rutinemessig kontroll hos tannlegen og rengjøring kan en enkel tannhelseforsikring som dekker disse behandlingene være tilstrekkelig. Hvis du derimot har dårlig tannhelse eller trenger omfattende behandling kan det lønne seg å velge en tannhelseforsikring med høyere dekning.
Noen forsikringsselskaper vil ikke gi dekning for allerede eksisterende tannproblemer, mens andre vil kreve en viss ventetid før du kan bruke forsikringen til behandling av tilstander du allerede har. Behandlinger som gir refusjon fra folketrygden (HELFO) dekkes vanligvis heller ikke. Refusjonen blir isteden trukket fra erstatningsbeløpet. Sørg for å lese vilkårene nøye for å unngå overraskelser senere. Tannleger i utlandet omfattes heller ikke av norske tannhelseforsikringer.
Finn den beste tannforsikringen
Så hva er den beste tannforsikringen for deg? Svaret er avhengig av dine individuelle behov og budsjettet ditt. Her er noen av de beste tannhelseforsikringene i Norge:
- If Tannhelseforsikring – If tilbyr en enkel tannhelseforsikring for bedrifter med ett års løpetid og en premie basert på alder. Dekningsgraden ligger på maksimalt 40 000 kroner per år. De oppgir ikke pris på sine tannforsikringer på nettsiden. Her må du innhente tilbud ved å sende inn et skjema.
- Vertikal Helse – Vertikal Helse har også en dekningsgrad på inntil 40 000. Du må dekke årskontroll selv og antall behandlinger innenfor en 12 måneders periode er begrenset.
- Alero Tannforsikring – Det beste med denne forsikringen er at den dekker behandlingfra første dag. Det er ingen karenstid. Det betyr at du som pasient kan få dekket opp til 50% av dine utgifter samme dag som du tegner forsikringen. En annen stor fordel med Alero Tannforsikring som skiller dem fra konkurrentene er at også årlige kontroller hos tannlege er dekket med opp til kr. 580,- .
- Din Tannforsikring – Din tannforsikring tilbyr en forsikring fra kr 156,- pr. mnd. Forsikringen gjelder hos alle godkjente tannleger og dekker opptil kr 28 750 etter 3 år. Du for også 1000 kr til kontrolltime hvert år. Det er også mulig å betale kvartalsvis, halvårlig eller årlig. Dekningen starter fra første dag. En annen fordel er at denne tannforsikringen også dekker HELFO.
- Norsk tannhelseforsikring – Norsk tannhelseforsikring tilbyr 3 forskjellige pakkeløsninger. Sølv, Gull og Platina. Maksimal dekningsgrad er også her 40 000 på Platina-pakken.
Konklusjon
Tannforsikringer kan være en god investering for å sikre deg mot uventede kostnader i forbindelse med tannbehandling. Forsikringsselskapene tilbyr forskjellige former for tannforsikringer med varierende dekning og priser. Det er derfor viktig å sammenligne forskjellige alternativer for å finne den tannforsikringen som passer best for deg og dine behov.
Ved å lese nøye gjennom vilkårene og begrensningene til de forskjellige forsikringene kan du finne en forsikring som gir deg dekning for behandlinger som er viktige for deg. Med en god tannforsikring kan du slippe å bekymre deg for uforutsette kostnader knyttet til tannbehandling.