Utbytteinvestering: En guide for nybegynnere

Utbytteinvestering

hobbyinvestor

Introduksjon

Mange investorer fokuserer først og fremst på aksjekursens bevegelser når de investerer i et børsnotert selskap.  Investorer med utbytteinvestering som investeringsstrategi har derimot selskapets utbytte og direkteavkastning som hovedfokus.

Utbytteinvestering blir gjerne sett på som en investeringsstrategi for eldre investorer som ønsker å leve av utbytte i pensjonisttilværelsen, men det kan også være en lønnsom strategi for yngre investorer.  Det kan være fordelaktig å starte med utbytteinvesteringer i ung alder ettersom selskapene som betaler utbytte har en tendens til å øke utbytteutbetalinger over tid.

Hva er utbytteinvestering? 

Som belønning for å holde på aksjene gir mange aksjeselskaper sine aksjonærer en andel av selskapets overskudd i form av utbytte. Dette motiverer investorene til å holde på aksjen og gir et signal om stabilitet og økonomisk styrke.

Målet til utbytteinvestorer er å skape en jevn strøm av passiv inntekt. Med utbytteinvestering som investeringsstrategi kan investoren tjene penger på utbytte i tillegg til at aksjen stiger i kurs.

Utbytte utbetales vanligvis hvert kvartal etter at styret har godkjent det. For å vurdere om et selskaps er attraktivt investering ser investorer på selskapets direkteavkastning. Direkteavkastningen beregnes ved å dele et selskaps årlige utbytte per aksje med gjeldende aksjekurs.

Eksempel: Hvis et selskap betaler ut et utbytte på 2 kr per aksje og aksjekursen er 100 kr utgjør dette en direkteavkastning på 2%. En direkteavkastning mellom 2% og 6% anses generelt som god. Dette tallet vil imidlertid variere i takt med aksjekursen.

Hvorfor er utbytteinvestering så attraktivt?

Mange investorer tiltrekkes av utbytteinvestering som investeringsstrategi fordi det er en av få kilder til ekte passiv inntekt. Gode utbytteaksjer gir investoren rett til å få utbetalt utbytte med jevne og forutsigbare intervaller. Utbytteinvestoren trenger ikke å gjøre noe annet enn å kjøpe aksjen og holde den lenge nok for å kvalifisere til å motta utbytte.

Et annet attraktivt aspekt ved utbytteinvestering er at selskaper generelt fortsetter å utbetale utbytte gjennom hele markedssyklusen. Hvis markedet er i nedgang og aksjekursene faller vil utbytteinvestorer fortsatt motta utbytte. 

Selskaper som betaler utbytte har en tendens til å være store etablerte selskaper med stabil kontantstrøm og høy markedsverdi. Slike selskaper er vanligvis langt mindre volatile enn mindre selskaper og anses derfor som tryggere investeringer.

Selv om investeringer med relativt lav risiko har en tendens til å komme med lavere avkastning så har utbytteaksjer i et historisk perspektiv likevel prestert bedre enn markedsgjennomsnittet på lang sikt. 

S&P 500 indeksen vs. de beste utbytteselskapene i samme indeks

Fordeler og ulemper med utbytteinvestering

Potensialet for dobbel fortjeneste i form av både stigende aksjekurs og passiv inntekt via utbytte er forståelig nok en attraktiv fordel ved utbytteinvestering. Dette beskytter deg til en viss grad også i nedgangstider fordi stabile utbytteselskaper vanligvis betaler utbytte også i nedgangstider.

Coca-Cola har for eksempel utbetalt utbytte til sine aksjonærer hver kvartal i flere tiår uten avbrudd. De store stabile selskapene har også en tendens til å justere opp utbyttet årlig, noe som fører at aksjonærene mottar en økende passiv inntekt uten at de trenger å kjøpe flere aksjer.

Siden utbyttebetalende selskaper har en tendens til å være stabile veletablerte selskaper som anses som relativt trygge investeringer er de ideelle som grunnpilarer i en investeringsportefølje. 

Utbytteinvestering er også forbundet med visse ulemper som gjør at enkelte investorer velger bort denne strategien. Mangelen på volatilitet i aksjekursen kan også oppfattes som noe negativt. Investorer som er ute etter vekst og store kursbevegelser vil sannsynligvis bli skuffet

En stor andel utbytteaksjer kan også gå utover diversifiseringen av en investeringsportefølje. Overvekt av utbytteaksjer kan føre til for stor sektorkonsentrasjon ettersom mange selskaper som utbetaler utbytte er aktive i de samme sektorene. Dette kan føre til større risiko dersom det blir harde tider i en bestemt sektor.

Fordeler med utbytteinvestering:

  • Potensial for «dobbel» fortjeneste: kursstigning + utbytte
  • Økende utbytte over tid.
  • Store stabile stabile selskaper gir beskyttelse i nedgangstider

Ulemper med utbytteinvestering:

  • Begrenset oppsidepotensial for aksjekursen
  • Mulig sektorkonsentrasjon i porteføljen
  • Selskaper er ikke forpliktet til å betale utbytte og kan av ulike årsaker velge å slutte med det

Feil å unngå som nybegynner

Utbytteinvestering krever mer enn bare å lene seg tilbake og motta passiv inntekt. Det er mange ting som må tas i betraktning for å lykkes. Dessverre blir mange av disse tingene ofte oversett av nybegynnere.

Et eksempel på en slik feil er å utelukkende lete etter utbytteaksjer med høyest mulig direkteavkastning og ikke vurdere hvorfor direkteavkastningen er så høy som den er. Selv om et høy direkteavkastning ser attraktivt ut ved første øyekast kan den underliggende årsaken påvirke fremtidig utbytte negativt. 

Høy utbytteavkastning betyr ofte at aksjekursen er lav eller fallende. Noe som kan være et signal om manglende tillit blant investorer og dårlige vekstutsikter. En svært høy direkteavkastning kan derfor være et signal om et kommende kutt i utbytteutbetalinger.

På den annen side kan det å ignorere et selskap med lav direkteavkastning også være en kostbar feil. Dette fordi et lavt utbytte i dag ikke nødvendigvis forteller oss noe om fremtidig utbytte. 

For eksempel lå Yaras (YAR) direkteavkastning på rundt 2 % i 2018. Noe som kunne virke som et svakt tall ved første øyekast, men fra 2018 til 2019 hadde Yara en utbyttevekst på over 407,69 %.

Oversikt over direkteavkastning og utbetalt utbytte for Yara International (YAR)

Dette er grunnen til at det er viktig å holde seg oppdatert på resultatrapporter og nyheter om selskapet og vurdere fremtidsutsikter og nøkkeltall nøye før man velger å gå inn i et utbytteselskap.

Hvordan velge de beste utbytteaksjene

Her er noen kjennetegn å være på utkikk etter når man vurderer utbytteaksjer:

En lav gjeldsgrad er avgjørende for et selskaps evne til å fortsette å betale ut utbytte over tid. Når et selskaps gjeldsgrad blir for høy kan selskapet velge å betale ned gjelden i stedet for å utbetale utbytte til aksjonærene.

Videre er et selskaps evne til å betale utbytte ikke bare bestemt av gjeldsgraden. Et selskap kan ikke opprettholde utbetalinger utbytte over tid dersom det ikke har en solid og jevn kontantstrøm. Derfor finner du de beste utbytteaksjene i selskaper med gode fortjenestemarginer.

God fortjenestemargin er usannsynlig hvis et selskap ikke er lønnsomt, så det er viktig å velge selskaper med god inntjeningsvekst. 

Et selskap kan ha solid økonomi og fortjenestemargin men selskapets aksjer kan være midlertidig overvurdert eller undervurdert av markedet. Derfor er det vanlig å se på finansielle nøkkeltall for å vurdere om aksjen er overpriset eller underpriset.

En måte å gjøre dette på er å se på P/E-forholdet. P/E beregnes ved å dele aksjekursen med inntjening per aksje. En lav P/E-verdi kan være en indikasjon på at aksje er «billig», men det er viktig å sammenligne P/E med andre selskaper i samme bransje og se på generelle markedsforhold for å validere dette.

Bør du investere i utbytteaksjer?

For investorer som ønsker å tjene penger på vekst og stigende aksjekurser er nok ikke utbytteinvestering den beste strategien . Utbytteaksjer har ikke det samme potensialet som typiske vekstaksjer eller mindre og mer spekulative selskaper. Dette forklarer kanskje hvorfor mange unge risikovillige investorer som ser etter høyest mulig avkastning har en tendens til å foretrekke andre investeringsstrategier.

Utbytteinvestering kan på den annen side være en god og lønnsom strategi for tålmodige investorer som ønsker å bygge opp en passiv inntektsstrøm over tid. Investering i utbytteaksjer er en strategi med relativt lav risiko siden selskaper som betaler utbytte vanligvis er store og veletablerte med en jevn kontantstrøm. 

En fordel med store stabile selskaper er beskyttelsen det gir i nedgangstider. Både fordi store stabile selskaper med høy markedsverdi vanligvis er mindre volatile, og fordi utbetaling av utbytte vanligvis fortsetter selv om markedet faller. Har du en langsiktig ambisjon og drøm om å kunne leve av passiv inntekt en gang i fremtiden kan utbytteinvestering være riktig strategi for deg.

ANNONSE