Hvordan bruke P/E for å verdsette aksjer?

P/E

hobbyinvestor

Hva er P/E?

P/E står for Price/Earnings per share. Dette er et forholdstall som gjenspeiler hvor mye markedet er villig til å betale for en aksje basert på historisk eller fremtidig inntjening. En høy P/E-verdi kan være et signal om at en aksje er overpriset. Et lavt tall indikerer derimot at gjeldende aksjekurs er lav i forhold til inntjening. Noe som kan bety at aksjen er underpriset.

Enkelt forklart vil en aksje med en P/E på 15 bety at den nåværende prisen på selskapets tilsvarer 15 ganger selskapets årlige inntjening. Dette betyr at om du bestemte deg for å kjøpe 100% av selskapets aksjer til gjeldende markedspris ville det ta deg 15 år å tjene tilbake den opprinnelige investeringen. Dette forutsatt at selskapet ikke fortsetter å vokse.

Hvordan beregnes P/E?

For å beregne P/E-forholdet til et selskap deles gjeldende aksjekurs med selskapets inntjening per aksje (ofte forkortet EPS) over en periode på 12 måneder. 

Formel for beregning av P/E

Alternativt kan P/E beregnes ved å dele markedsverdi med total årlig inntjening.  Markedsverdi beregnes ved å multiplisere gjeldende aksjekurs med antall utestående aksjer og gir oss et inntrykk av størrelsen på selskapet.

Hva brukes P/E til?

P/E er bare ett av mange ulike forholdstall og beregningsmetoder som benyttes for å verdsette aksjer. Ved å måle gjeldende aksjekurs i forhold til inntjeningen per aksje får man en rask (men overfladisk) indikator på hvor vidt selskapet er høyt eller lavt priset.

P/E kan videre sammenstilles med andre finansielle nøkkeltall for det aktuelle selskapet eller sammenlignes med nøkkeltall fra andre selskap i samme bransje. Denne prosessen er ofte et ledd i en fundamental analyse for å verdsette selskapet.

Forholdet mellom aksjekurs og inntjening per aksje brukes av analytikere for å vurdere den relative verdien av aksjene i et selskap i forhold til andre selskap i samme sektor. Forholdet mellom pris og inntjening kan også brukes til å sammenligne med selskapets tidligere resultater. Det er også vanlig å sammenligne opp mot aggregerte P/E-verdier basert på en referanseindeks.

Sammendrag

  • P/E viser forholdet mellom gjeldende aksjekurs og inntjening per aksje.
  • Et høyt tall kan bety at aksjen er overpriset. Det kan også bety at investorer og analytikere forventer vekst og høyere inntjening i fremtiden.
  • Et lavt tall kan bety at aksjen er underpriset. Det kan også bety at markedet forventer avtagende vekst i fremtiden eller være et signal om fundamentale problemer med et selskaps forretningsmodell og bærekraft.
  • Forward P/E er basert på estimert fremtidig inntjening.

Pris i forhold til estimert fremtidig inntjening

Når analytikere bruker estimert fremtidig inntjening i stedet for historiske tall som grunnlag for å beregne forholdet mellom aksjekurs og inntjening kalles dette forward P/E.

Nøkkeltall aksjer

Når man benytter estimert inntjening per aksje kan dette gi unøyaktige resultater. Analytikere kombinerer derfor ofte P/E-estimater med historiske data for å få et mer nøyaktig vurderingsgrunnlag.

Begrensninger ved bruk av P/E

Forholdet mellom pris og inntjening kan gi investorer nyttig informasjon. Forholdstallet har likevel visse begrensninger som er viktige å ta hensyn til.

Viktige begrensninger inkluderer følgende:

  • P/E gir kun et øyeblikksbilde og har isolert sett liten nytteverdi. Nøkkeltall må alltid sammenstilles med annen tilgjengelig informasjon før man gjør en investeringsbeslutning.
  • Kan ikke benyttes for selskaper som for øyeblikket ikke er lønnsomme. Dette fordi de ikke har noen inntjening å vise til.
  • Kan ikke brukes til å sammenligner selskaper på tvers av sektorer. Hva som anses som normal P/E varierer i ulike bransjer.
  • Tar ikke høyde for forventet vekst.
  • Tar ikke hensyn til gjeld eller kontantstrøm.

Det er ofte en grunn til at aksjer er lavt priset. Hvis et selskap har et lavt P/E-forhold kan det være fordi analytikere av ulike årsaker har et negativt syn på selskapets fremtidsutsikter. Årsakene til at aksjen prises lavt må derfor alltid undersøkes nærmere.

Noen av de beste aksjene kan ha svært høy P/E. Dette er typisk for vekstaksjer som for eksempel Apple eller Tesla.

Inntjening per aksje kan være misvisende. Dersom et selskap for eksempel rapporterer positiv inntjening mens de i realiteten har negativ fri kontantstrøm. Det vil si at de bruker mer penger enn de tjener. Dette kan skyldes varierende metoder for regnskapsføring.

I tillegg har analytikere en tendens til å være for optimistiske i perioder med økonomisk oppgang og for pessimistiske i tider med økonomisk nedgang. 

Høy eller lav P/E – Hva er best?

P/E-verdien alene forteller oss ingenting om hvor vidt en aksje er en god eller dårlig investering. Det er kun en metode for å fremstille pris i forhold til inntjening. Årsakene til at en aksje faller eller stiger i kurs kan være mange. For å finne de beste aksjene er det derfor nødvendig å gjøre en helhetlig vurdering som tar høyde for mange ulike faktorer.

Her er noen spørsmål som det er viktig å vurdere:

  • Hva er gjennomsnittlig P/E for den aktuelle bransjen?
  • Har selskapet høy eller lav P/E sammenlignet med bransjen?
  • Har selskapet gode vekstutsikter som kan forsvare en høyere P/E ?
  • Er nåværende P/E høyere eller lavere enn tidligere? 
  • Hva er årsaken til at P/E er lavere enn snittet for bransjen?

Noe forenklet kan man si at et høyt P/E-forhold enten indikerer at en aksje er overvurdert av markedet, eller at markedet forventer at den skal prestere godt i fremtiden. På samme måte vil et lavt P/E-forhold enten indikere at aksjen er undervurdert av markedet. Det kan også bety at markedet forventer at den vil prestere dårlig i fremtiden.

For vekstaksjer som vanligvis har en høyere P/E enn gjennomsnittet er det viktig å vurdere om forventede vekstprognoser rettferdiggjør en høy pris på aksjen.  

Overvurdert eller undervurdert?

Enkelte investorer vil påstå at det alltid er bedre å kjøpe aksjer i selskaper med lavest mulig P/E. De mener dette betyr at du betaler mindre for hver krone i fortjeneste. Dessverre er det ikke alltid så enkelt. En lav P/E gjør i utgangspunktet aksjen attraktiv for investorer som leter etter verdiaksjer som er midlertidig undervurdert. Men dette er behøver ikke alltid være tilfelle. Det er derfor viktig å forstå hvilke underliggende mekanismer som kan påvirke finansielle nøkkeltall. 

Lav P/E er ikke nødvendigvis et tegn på at en aksje er undervurdert. Lav pris i forhold til inntjening kan også signalisere at noe er galt med det aktuelle selskapet eller med bransjen som helhet.  For eksempel kan et selskap med historisk robust inntjening tilhøre en bransje som har begrensede eller ingen vekstutsikter i fremtiden. Markedet har en tendens til å prise slike aksjer lavere.

En aksje med lav P/E kan også være overvurdert dersom fremtidsutsiktene eller fundamentale forhold i selskapet er dårlige. Noen ganger kan også kortsiktige problemer innad i selskapet føre til at aksjekursen faller. Da er det viktig å vurdere om problemet er av midlertidig art eller om det vil få langsiktige konsekvenser for selskapet.

Bunnlinjen

Finansielle nøkkeltall gir kun mening når man sammenligner med tilsvarende tall for andre selskaper innenfor samme sektor. For eksempel kan et energiselskap ha et høyt P/E-tall, men dette kan være et resultat av en generell trend innen energisektoren. Et høyt tall gir da mindre grunn til vurdere aksjen som overpriset fordi dette er normalt for hele sektoren.

Konklusjonen er at ingen enkeltstående forholdstall kan fortelle investorer alt de trenger å vite for å verdsette et aksjeselskap. Det er viktig å sammenstille en rekke forholdstall og se på selskapet og markedet det opererer innenfor som en helhet.

ANNONSE